Ze złotymi medalami mistrzostw Europy juniorów wrócili z Mariboru (Słowenia) polscy szachści. Po tygodniowej rywalizacji polscy juniorzy w składzie: Kamil Dragun ("Stilon" Gorzów Wlkp.), Jan Krzysztof Duda ("Drogowiec" Kraków), Kacper Drozdowski ("Rotmistrz" Grudziądz) i Łukasz Licznerski ("Chemik" Bydgoszcz") zostali drużynowymi mistrzami Europy juniorów do lat 18.

Trener kadry Polski Marek Matlak (Zielona Góra) tak skomentował wynik drużyny:
    "Wystąpiliśmy w najsilniejszych składzie i byliśmy gotowi
do walki o złoty medal z każdą reprezentacją juniorów w Europie. Początek turnieju był nieudany (remis z Chorwacją), jednak w następnych rundach drużyna nabrała właściwego rytmu, wygrywając kolejne mecze. Po 4 rundach Polacy zajmowali trzecie miejsce za znakomicie spisującymi się drużynami Szwajcarii i Czech. Finisz naszej drużyny był rewelacyjny: w piątej rundzie wysoko wygrywamy ze Szwajcarią 3,5:0,5, w szóstej pokonujemy silnych rankingowo Węgrów 3:1, a w ostatniej w meczu o złoty medal gromimy Czechów 4:0. W sumie występ znakomity i zasłużenie zdobyliśmy tytuł Drużynowego Mistrza Europy Juniorów! W rozgrywkach drużynowych liczy się wynik całej drużyny, ale należy podkreślić znakomitą dyspozycję Kamila Draguna, który wygrał wszystkie partie i to w bardzo dobrym stylu! Organizatorzy na stronie Mistrzostw porównali grę Kamila, do gry legendarnego mistrza świata Bobby Fischera."

Strona organizatora z raportami z poszczególnych rund i zdjęciami:

Wyniki końcowe Drużynowych Mistrzostw Europy Juniorów 2013:
Wyniki drużynowe
Wyniki indywidualne Polaków

Galeria zdjęć:

Media o Mistrzostwach Europy: