Mistrzostwa Województwa Lubuskiego

Juniorek i Juniorów w szachach klasycznych

W sobotę i niedzielę (6-7 czerwca) rozegrano Mistrzostwa Województwa Lubuskiego Juniorów w szachach klasycznych. Do Domu Harcerza w Zielonej Górze przybyło 57 młodych adeptów królewskiej gry z 9 klubów. Najwięcej tytułów mistrzów województwa wywalczyli przedstawiciele ŻKSz Żary zwyciężając aż w 4 kategoriach: Sara Michalczuk (juniorki do lat 18), Karol Kucza (juniorzy do lat 18), Oskar Wołoch (juniorzy do lat 14) i Maria Bodnar (juniorki do lat 7).

Szachiści „Odrodzenia” Kożuchów triumfowali w 2 kategoriach: Paulina Raczykowska (juniorki do lat 14) i Jakub Maciak (juniorzy do lat 12), podobnie jak zawodniczki „Stilonu” Gorzów: Emilia Załucka (juniorki do lat 12), Katarzyna Kuczyńska (juniorki do lat 10),

Mistrzem województwa wśród juniorów do lat 10 został Damian Świerc z Sulęcina, a wśród juniorów do lat 7 – Aleksander Piwko z KS 64 Zielona Góra.

Jednym z bohaterów Mistrzostw był 9-letni Jakub Chyży („Stilon” Gorzów), który zrezygnował z rywalizacji wśród juniorów do lat 10 i przystąpił do walki z juniorami do lat 14 zdobywając tytuł wicemistrza województwa w tej kategorii wiekowej.

Zawody sprawnie przeprowadziła Fundacja Mistrzostwa Szachowego wraz z KS 64 Zielona Góra.
Zwycięzcy otrzymali puchary, a wszyscy uczestnicy dyplomy i nagrody rzeczowe lub upominki.

Galeria zdjęć:

Szczegółowe wyniki:​
Grupa A: http://www.chessarbiter.com/turnieje/2015/ti_3486/results.html?l=pl&tb=10_
Grupa B: http://www.chessarbiter.com/turnieje/2015/ti_3145/results.html?l=pl&tb=10_
Grupa C: http://www.chessarbiter.com/turnieje/2015/ti_3487/results.html?l=pl&tb=10_​